INFOMOMENT: BRANDVEILIG WONEN: vrijdag 3 juni 2019

Om 14u worden wij, onder de hoede van Kapitein Bruno Denys van de Brandweer Westhoek,wegwijs gemaakt in de problematiek van brandveilig wonen. Met foto's, en films wordt ons aangetoond hoe snel een brand zich kan ontwikkelen, hoe onschuldig deze ook lijkt te beginnen. Ook de risico's van electrische toestellen wordt benadrukt.
Vanaf 1 januari 2020 is het trouwens verplicht om op elke verdieping in een huis een rookmelder te voorzien. Deze zijn te verkrijgen aan de balie van het Iepers Stadhuis en bij de diverse doe-het-zelfzaken. Best is te letten dat het toestellen zijn met een batterij met een levensduur van 10 jaar. Dan zijn er geen problemen om batterijen na een tijdje te moeten vervangen.
Ook een dosis gezond verstand kan iedereen al een stukje op weg helpen. Men moet rekening houden dat risico 0 niet bestaat....

LENTEFEEST: 14 april 2019

Vanaf 9u45 komen de eerste geïnteresseerden de mooi versierde zaal binnen om zeker op tijd te zijn voor de misviering met palmwijding. Om 10u30 gaat Marcel ons voor in de palmviering waarna de palm gretig wordt verdeeld tussen de vele mensen.
De aperitief, aangeboden door het bestuur, wordt vlotjes gedronken en ondertussen wordt alles klaar gezet door de traiteur Timmy die ons vergast op bourgondisch gebraad met groentjes en gratinaardappeltjes.
Tegen 14u30 is de zaal helemaal vol gelopen en gaat iedereen uit de bol tijdens het optreden van Arjoentje. Wij worden getrakteerd op een fantastisch optreden vol muziek, humor en goocheltrikjes.
Tijdens de koffiepauze met cake wordt het bezoek aangekondigd van de Paashaas die iedere aanwezige een pakketje paasfiguren aanbiedt.
En dan is het weer de beurt aan Arjoentje die erin slaagt om tijdens het tweede deel een fantastische polonaise op gang te brengen.
En of iedereen genoten heeft...

HERFSTFEEST: 21 oktober 2018

Vanaf kort na 13u beginnen de goedgemutste mensen binnen te sijpelen waar ze verwelkomd worden door de voorzitter.
Om 14u00 start de gebedsdienst waarbij Lode ons voorgaat in woord en muziek.
Zoals de traditie dit voorschrijft, houdt de voorzitter zijn woordje waarbij hij vooral de nadruk legt op het programma van volgend jaar. Maar hij slaat iedereen met verstomming als hij meedeelt dat hij zijn ontslag aanbiedt als voorzitter van KVG Ieper en dankt iedereen voor de aangename medewerking waar hij jarenlang kon van genieten.
Hubert Synaeve vergast ons dan met muziek en woord waarbij vooral de nadruk wordt gelegd op het aangename ervan.
Ondertussen zijn de bakkers, onder leiding van Eric, reeds uren bezig om voor iedereen pannenkoeken te bakken. En of we het ruiken...
De vele stapels ronde heerlijkheden verdwijnen snel in de hongerige magen....
Zoals het bestuur steeds als motto houdt 'als iedereen welgezind naar huis gaat, is het feest geslaagd'.
En het is geslaagd als we de gezichten zien...

INFONAMIDDAG ROND INBRAAKBEVEILIGING: 16 oktober 2018

Op dinsdag 16 oktober komen een 25 personen aan in OC Potijze. Iedereen wordt verwelkomd met een kop koffie en maakt de laatste technische voorbereidingen mee voor de info rond inbraakbeveiliging.
De beide politie-inspectrices bieden ons een heel goed volgbare en begrijpelijke uiteenzetting aan over alle mogelijke acties die iedereen kan nemen om het risico van inbraak zo veel mogelijk te beperken. Hoe moeilijker we ongevraagde mensen kunnen tegenhouden, hoe beter. Heel wat tips werden aangeboden en heel wat vragen werden vlot beantwoord.
De aanwezigen trokken huiswaarts en wellicht waren de meeste aanwezigen al bezig hun woning na te gaan waar er nog mogelijke acties konden worden genomen....

ONZE 1ste SMAKDAG: 15 september 2018

Na 30 jaren wandeltocht heeft het bestuur gekozen om een totaal andere invulling te geven aan de derde zaterdag van september. En, naar onze bescheiden mening, was het op veel vlakken een schot in de roos.Uiteraard zijn steeds zaken voor verbetering vatbaar, maar daar werken we aan.
Vanaf 's morgens konden wandelaars toch starten aan een wandeling in de vorm van een fotozoektocht. Alle deelnemers waren unaniem positief over de zoektocht en over de organisatie. En dan kwam de hoofdvogel van de dag...de koude schotel. Voor de eerste maal dienden we een koude schotel op samen met warme en krokant gebakken frietjes. Ook hier viel alles goed in de smaak van de meer dan 200 aanwezigen. Aan Lena en haar ploeg een dikke proficiat dat ze dit voltooid ondanks een zware druk tijdens het piekmoment.
Wat dan ook voor een vernieuwing zorgde was de snoezelruimte voor kinderen. De afzonderlijke zaal, waar tot vorig jaar de breughelschotels werden klaar gemaakt, was omgetoverd tot een ruimte waarin kinderen hun gading konden vinden in alle mogelijke vormen van speelgoed.
En tot slot van deze dag werd rond 14u30 gestart met de eerste versie van Swingo. De veel deelnemers dachten zich in alle mogelijke genres van de muziek om toch maar de eerste lijn of de eerste volle kaart te hebben. Al zorgde Chantal dat er regelmatig een prijsje kon worden opgehaald.
Het bestuur dankt in elk geval alle sponsors, aanwezigen en vooral alle vrijwilligers die ons hielpen om van deze dag een topdag te maken en, zoals zoveel andere keren, zagen we veel mensen tevreden huiswaarts keren...

DAGUITSTAP: 7 juli

Op zaterdag 7 juli trokken we richting Kortrijk. Dit jaar had het bestuur gezocht naar locaties die niet veraf lagen en toch interessant. We vonden in Kortrijk het vernieuwde Vlasmuseum, dat eigenlijk aan beide voorwaarden voldeed. Ne de koffie met koffiekoek, die beiden gretig verorberd werden, kregen we een algemene uitleg over het geheel. Tijdens het museumbezoek dan hoorden we menig deelnemer herinneringen van weleer ophalen en werd er druk gesproken over de vlasindustrie.
Het middagmaal werd genuttigd in de Damast dat aanleunt bij het museum.
En dan reden we terug richting Ieper waar we na een korte wandeling de Kazematten bezochten. Eerst en vooral de brouwerij waar we deskundige uitleg kregen over alle geheimen van het bier brouwen...Maar luisteren naar theorie zorgt dat menig keel droog kwam te staan en werden de smaakpapillen aangetast. En dan volgde de proeverij van drie soorten bier...Is het verwonderlijk dat niet alleen de kelen maar ook de stembanden gesmeerd waren..
Dan werden we verwacht voor een broodmaaltijd en kon iedereen tevreden naar huis....

1-MEIBEDEVAART

Traditioneel verzamelen een vijftigtal bedevaarders zich in de kapel van de Karmel. Daar wordt een stemmige bedevaartdienst gehouden onder leiding van Marcel. Achteraf worden we gastvrij ontvangen in café 't Hoeveke, waar we dor het bestuur worden getrakteerd op een consumptie.
Er zijn uiteraard ook enkelen die zich ook een tweede of een derde laten welgevallen...

FAMILIEDAG BELLEWAERDE

Met meer dan 2000 deelnemers bereiken we een recordopkomst tegenover de vorige familiedagen. Reeds bij de aankomst worden we vergast op een optreden van Marino Punk, wat bij allen heel goed werd verteerd. Al was er tegen de middag een koude wind, die over het Mexicoplein 'streelde', bereikte de sfeer een absoluut hoogtepunt met het optreden van Lindsay. Ook Karl, de kundige presentator, kon de sfeer met of zonder westvlaams op een hoger niveau tillen.
En dan kon iedereen zelfstandig beginnen aan de rondwandeling van het pretpark en het bijwonen van de vele shows. De restaurants raakten heel snel vol eetlustigen en veel KIX-kaartjes werden 5 euro lichter gemaakt.
Bij het naar huis terugkeren, zagen de organisatoren dat iedereen met de glimlacht afscheid nam van Bellewaerde.
In elk geval een grote proficiat voor de organiserende ploeg die van deze dag een onvergetelijke dag heeft gemaakt.

LENTEFEEST 2018

Op zondag 25 maart is het verzamelen geblazen voor ons jaarlijks lentefeest. Vanaf 10u komen de mensen binnen om, vanaf 10u30, de mis bij te wonen. Marcel en zijn team hadden gezorgd voor een sfeervolle mis en de gewijde palm vond gretige afnemers.
En dan gaf het bestuur iedereen een aperitiefke waarbij we het genot konden ervaren. Ondertussen kwam traiteur Timmy om alles klaar te zetten voor het middagmaal. Het Bourgondisch gebraad met zijn groenten en zijn gratinaardappelen werden erg gesmaakt.
Er bleef dan heel wat tijd om wat bij te kletsen vooraleer Tralalie ons kwam vermaken met een erg gesmaakte show. Een cabareteske muziekvoorstelling. Gans de rijd werd er ferm gelachen...
En rond 17u nam iedereen afscheid en ging iedereen tevreden naar huis.

BEZOEK AAN DE THUISZORGWINKEL

Op 23 maart bezoeken we met een 25 mensen de ieperse thuiszorgwinkel. We worden er vergast op een lekker kopje koffie met een paaseitje.
Vervolgens krijgen we een mooi overzicht van de Thuiszorgwinkel en zijn missie. Wie zijn zij? Wat doen zij?...en wees gerust, het gaat helemaal niet enkel over het verkopen van goederen. Het gaat veel meer over het geven van goede informatie aan de mensen waardoor zij naar huis kunnen met het juiste artikel dat zij nodig hebben.
Na een korte pauze met opnieuw een koffietje, krijgen we een zeer kundige uiteenzetting over alle vormen van incontinentie en waarmee we ons daartegen kunnen 'wapenen'. Vol aandacht zitten we in het mooie zaaltje te luisteren en er worden heel wat gerichte vragen gesteld.
Tenslotte krijgen we een rondleiding in de diverse afdelingen van de winkel en dan kunnen we tevreden en vol nieuwe kennis terug naar huis.

ADVENT- EN KERSTEVOCATIE: 15 december 2017

Op vrijdag 15 december beginnen de eerste leden reeds voor 14 u de kapel van Huize Zonnelied te vullen. Bijna 40 leden hebben zich ingeschreven voor onze jaarlijkse evocatie. Ook medewerkers en vrijwilligers van Huize Zonnelied brengen bewoners om ook in de goede stemming te komen.
Ondanks technische problemen kunnen we deelnemen aan een zeer stemmige en betekenisvolle evocatie van de adventsperiode en het kerstgebeuren. Daarna begeven we ons met zijn allen naar de cafetaria waar we lekkere pannenkoeken en verse koffie aangeboden krijgen.
Vol vreugde en blijdschap trekken we tenslotte huiswaarts. KVG dankt de medewerkers en vrijwilligers voor hun inzet om deze evocatie te laten slagen.
Het bestuur wenst iedereen een zalige kerstperiode toe vol vrede en vreugde.

INFONAMIDDAG PATIENTENRECHTEN 18 oktober 2017

Terwijl we rustig wachten, wordt ons een lekkere kop koffie aangeboden met koekjes. En dan trekken we naar het prachtige auditorium.
Ondanks de lage opkomst, hebben we een pracht van een infosessie gekregen. Vol enthoesiasme en passie werden we wegwijs gemaakt in de wereld van de patientenrechten. Dhr Dennis Jaecques heeft ons op een zeer kundige manier wegwijs gemaakt in dit moeilijke thema.
De spreker en het Jan Ypermanziekenhuis worden hartelijk gedankt voor de leuke ontvangst en de interessante infosessie.

HERFSTFEEST 15 oktober

Rond 10u beginnen de werkzaamheden door enkele bestuursleden en vrijwilligers om de zaal feestklaar te maken. Ook de bakkersploeg is dan reeds van de partij om de bak van de enorme stapel pannenkoeken voor te bereiden.
Vanaf 13u30 beginnen de mensen stillekesaan binnen te komen en beginnen de vele onderlinge gesprekjes vooraleer om 14u de mis begint. Het is een heel mooie en stemmige mis geworden met heel wat mooie teksten en liederen.
Rond 15u00 neemt onze voorzitter het woord en vraagt aandacht en medewerking aan onze werking. Tot slot verwelkomt hij de artiesten, Astrid en Sofie. Zij brengen ons een leuke variatie van meezingers, schlagers, en dies meer.
Ondertussen krijgen we signalen, zowel verbaal als met de reukorganen, vanuit de keuken dat de stapel pannenkoeken klaar is om verorberd te worden. En meteen valt (bijna) alle lawaai weg terwijl er gesmuld wordt dat het een lieve lust wordt. Na afloop van het feest zijn alle pannenkoeken verorberd of verkocht...
En iedereen tevreden naar huis...

WANDEL- en BREUGHELDAG

De dag begon heel goed en droog en vanaf 6u45 kwamen de eerste wandelaars binnen om hun kilometers af te wandelen. Iedereen was zeer lovend over de organisatie van de wandeling en over het parcours. En dan begint het te regenen waardoor een aantal wandelaaars werden afgeschrikt.
Vanaf 11u30 beginnen de eerste eters binnen te komen om, na de huisaperitief, te eten van de lekkere breughelschotel. Er werd gebabbeld en geknabbeld dat het een lieve lust was en menig drankje gleed van het glas in het keelgat...
Om 16u00 komt dan de prijsuitreiking van de diverse categorieën. In totaal krijgen we bijna 300 wandelende sportievelingen bijeen. Onze voorzitter, samen met dhr. Dominique Dehaene, reiken de eretekens en medailles uit.
Op het einde wordt het bestuur en enkele medewerkers van het eerste uur gehuldigd naar aanleiding van de dertigste wandeltocht. Spijtig genoeg is het ook de laatste wandeldag geweest wegens gebrek aan 'opvolgers'...
Stefaan heeft dan een overzicht van de wandelhistorie opgemaakt en is nu hier ter beschikking staan.
Een groep deelnemers aan de maaltijd laat op de onderlegbladen een hartverwarmende boodschap achter voor het bestuur. Ze waren zeer enthoesiast omwille van de organisatie, van de bediening en van de maaltijd...als dat niet hartverwarmend is...

DAGUITSTAP 1 juli 2017

De eerste zaterdag van juli is onze hoogdag. Dan trekken we er samen op uit om te genieten van allerlei leuke zaken.
Om 7u30, vroeger dan anders, trekken we met de liftbus richting Roeselare om de medereizigers daar op te pikken. En, samen met een klein busje bestuurd door Stefaan, rijden we naar Sluis. Daar worden we verwelkomd met koffie en een koek. Ondertussen kunnen we in droge omstandigheden een wandeling maken doorheen het leuke centrum van Sluis.
Maar 't Zwin wacht op ons en tegen 12u15 komen we aan in het natuurpark. Uiteraard krijgen we eerst een middagmaal voorgeschoteld. Rauwe ham met meloen en cruditeiten, varkenshaasje met kroketjes en archiduc en als dessert carpaccio van ananas met ijs.
Ondertussen worden de toegangspasjes rondgedeeld en de plannetjes en trekken we met zijn allen doorheen het park waarbij we telkens een hut kunnen binnengaan waar we deskundige uitleg krijgen van diverse aspecten van het dierlijk en plantaardig leven in de regio.
Maar mooie liedjes blijven niet duren en het ogenblik komt dat we richting La Palma trekken voor het avondmaal.
Rond 20u30 komen we dan weer aan waar we 's morgens vertrokken en gaat iedereen weltevreden huiswaarts en kijken uit waar we volgend jaar naartoe trekken...

INFOAVOND: SLAAPHYGIENE

Op woensdag 14 juni, terwijl het buiten erg warm is, trotseren een 30-tal geïnteresseerden de warmte om in een aangenaam koele zaal van de ieperse bib te luisteren naar een uiteenzetting over slaaphygiene. Deze interessante avond werd ingeleid dor Stefaan Lazoore en het was dr. Gerda Bral van het ieperse Jan Ypermanziekenhuis die ons doorheen dit onderwerp loodste.
Veel vragen werden gesteld en telkens kregen we een onderlegd antwoord. Wij danken de dokter van harte voor deze boeiende avond...
Wie nogmaals de uiteenzetting rustig wil doornemen, kan gerust op bijgaande link klikken...waarvoor onze hartelijke dank aan dr. Greta BalS

PERSCONFERENTIE TOEGANKELIJKHEID WESTVLAAMSE ZWEMBADEN

Op zaterdag 12 mei werd in ons zwembad een persconferentie gehouden rond de toegankelijkheid van de westvlamse zwembaden. Ons iepers bad kwam als der zeven beste op dat vlak uit de bus. De mensen van de pers konden, na de conferentie, met eigen ogen het enthoesiasme aanschouwen van de zwemmers en de toegankelijkheid van ons bad van ingang tot het water.
En vanaf 18u konden we de reportage zien op WTV, maar daar werd niet het gesprek getoond dat de journalist had met enkele van onze leden...

BEDEVAART 1 MEI 2017

Naar jaarlijkse gewoonte spreken we af aan de kapel van de Karmel. Bij het binnentreden van de kapel worden we verwelkomd door accordeonmuziek.
Marcel gaat ons voor in een stemmige bezinning rond de 7 smarten van Maria.
Achteraf zakken we af naar de café 'Rallye' waar het bestuur ons een consommatie trakteert. Uiteraard is iedereen vrij om dan nog een (en nog een) consumptie te nuttigen....

LENTEFEEST 2017

Om 9u45 komen de eerste deelnemers aan het jaarlijks lentefeest binnensijpelen. Tegen 10u30 zit de zaal goed gevuld en kunnen we met de sfeervolle palmwijding beginnen. Voorganger Marcel biedt ons een stemmmige dienst aan, samen met Rita, en de twee JP's.
Als we dan de alom gekende aperitief trakteren zit de zaal goed vol en vanaf 12u30 kunnen de ongeveer 100 eters genieten van het ardens gebraad, de zeer lekkere gratinaardappelen en de diverse warme groentjes. Een en ander wordt doorgespoeld met bier, wijn of frisdrank.
Tijdens de speech van onze voorzitter wordt hulde gebracht aan twee afscheid nemende bestuursleden. Zowel Rafaël als Godfried hebben beslist om uit het bestuur te treden omwille van gezondheidsredenen. Ze worden hartelijk gedankt en krijgen een geschenk van het Dagelijks Bestuur.
En dan genieten we van een gezellig babbelsamenzijn terwijl geleidelijk aan de accordeonisten van het Westvlaams Accordeonorkest hun apparaat klaar maken om ons te vergasten op een bijna twee uur durend spektakel van de bovenste plank. Ze bieden ons een geheel van muziek aan waarbij ingehouden emotie zomaar overgaat in passie en snelheid. Om de duimen en vingers van af te likken...
Ook de taart wordt erg gesmaakt en, als dan nog de paashaas te voorschijn komt om ieder aanwezige een zakje chocolade aan te bieden, kan de dag niet meer stuk.
Ook wwas er een ruime delegatie van Vondels.vzw. Wie weet worden enkele van hun mensen ook lid bij ons. Waarvoor uiteraard dank...
Hoe meer zielen, hoe meer leute.... Weer is voor het bestuur het doel bereikt: iedereen gaat met de glimlach huiswaarts.....

TONEELVOORSTELLING RICHTEN: Het huis van bernarda alba'

Dit keer konden de aanwezigen een psychologisch drama bewonderen waarbij centraal de relatie binnen een familiekring stond.
De moeilijke verhouding tussen een (heel) conservatieve moeder tegenover de 5 jonge dochters werd zeer goed naar voor gebracht.
Wat we zeker weten is dat er een schare jonge actrices klaar staat om zijn plaats op de bühne op te eisen en de fakkel eerlang over te nemen

DANSBIJ

Er zijn nu enkele sessies voorbij en we kunnen iedereen verzekeren dat het een genot is voor ieder aanwezige.
Onder leiding van Hanne van de dansschool HAL26 in Gent, is het een genieten van de eerste minuut tot de laatste. De spelletjes in het begin om goed de sfeer er te laten in komen en dan de korte dansjes...
Geleidelijk worden enkele nieuwe danspasjes en -bewegingen aangeleerd en heel snel is iedereen bij de pinken.
Een teugje om de dorst te lessen onderbreekt even de 'les' om er dan weer in te vliegen.
Voor iedereen beseft dat de tijd vooruitschrijdt, is het 16u en staan de ouders te wachten op hun kinderen...

KERST MET KVG

Het wordt stillekesaan een traditie dat we een sfeermoment organiseren rond de kerstperiode. Dit keer brachten we een bezoek aan de kerststallententoonstelling in de kerk van Voormezele. Met een dertigtal mensen werden we eerst in kerststemming gebracht door Marcel en kregen we wat uitleg van Wilfried Desodt, de organisator, over enkele kerststallen en hun geschiedenis. Na het bezoek in de stemmige kerk, trokken we met zijn allen naar de sacristie waar we konden genieten van de éclair en de verse koffie.
En daarmee hebben we eigenlijk de laatste activiteit gehad van 2016...

HERFSTFEEST

Ons traditioneel feest in de maand october is, zoals het stramien het wil, rustig verlopen. Na de stemmige misviering, voorgegaan door Marcel, hebben we kunnen genieten van de goochelnummers van Camiel Clochard. Wat hij allemaal, letterlijk en figuurlijk, uit zijn mouw schudde, deed ons allemaal de adem ophouden en vol verbazing kijken...Zelfs een knoop leggen was voor sommigen onder ons al heel moeilijk.
Gelukkig waren er nog de heerlijke verse pannenkoeken met koffie die iedereen smaakten dat het een lieve lust was.
En, zoals altijd, iedereen tevreden naar huis...

WANDEL- en BREUGHELDAG 2016

We waren er gerust in dat het mooi weer zou zijn gezien het de nacht er voor hard en veel had geregend. Maar je zou de weergoden niet kennen als ze niet zouden proberen er een stokske voor te steken...Het begon te regenen, niet erg veel, maar toch. Ook lichte regen maakt mensen nat.
Van 's morgens vroeg zijn de wandelaars aanwezig en zijn ze reeds van 6u af bezig hun kilometers af te haspelen.
Ook van 's morgens zijn er vrijwilligers aanwezig om broodjes te smeren, koffie te schenken, tomaten te wassen, voorbereidingen te treffen om de lekkere breughelborden klaar te maken. En de controleposten moeten worden bemand en klaar gestoomd voor de opvang van de wandelaars.
Geleidelijkaan starten de vele wandelaars en, bij het einde van de dag, staat de teller op 434 deelnemers. We konden rekenen op ongeveer 40 wandelaars van Westlandia en ook een 35 wandelaars uit het duitse Wiesbaden. Tijdens hun verblijf in de regio vonden ze het leuk om aan onze wandeling deel te nemen. En ze waren heel tevreden...
En was er al eens iemand die eens een wijziging van richting niet zag, dan konden ze allen het aankomstpunt bereiken...
Ook de breughelmaaltijd was, zoals gewoonlijk, een succes. Iedereen genoot van de lekkere breughel, van de smaakvolle aardappelen in hun jasje en stukjes brood.
Achter de bar was het een drukte van jewelste en in de zaal wilden de medewerkers alle gasten zo snel mogelijk helpen aan spijs en drank. In totaal hebben ongeveer 340 eters hun maag gevuld en zagen we dat iedereen tevreden naar huis is gegaan na ons gezegd te hebben 'tot volgend jaar'...
Wij, als bestuur, willen in elk geval ALLE VRIJWILLIGERS EN HELPERS onze welgemeende dank betuigen voor het vele werk dat ze gebracht hebben. Wij appreciëren al hun inspanningen van ganser harte, zelfs de kleinste 'job' werd perfect uitgevoerd....

dagreis Sint-Niklaas

Op het moment dat de 55 deelnemers vertrekken aan de parking te Ieper, beginnen de hemelsluizen open gaan en kan iedereen de vallende regen 'bewonderen'. Maar je zou ons niet kennen als we toch niet voor mooi weer zouden gezorgd hebben...
Naarmate we de plaats van bestemming naderen, klaart de hemel uit en is er van regenwolken in de verste verte niets meer te zien. We genieten van de koffie en de koffiekoek en wandelen op het gemak de grote markt over om ons in het stadhuis te begeven tussen twee trouwpartijen door....
We worden ontvangen door de burgemeester die ons op een onderhoudende manier kennis laat nemen van de geschiedenis van St-Niklaas. Hij geeft ons tekst en uitleg over twee schilderwerken die in de zaal hangen en verlost ons van twee misverstanden die zouden kunnen rijzen omtrent deze werken. Nee, het is niet Sinterklaas maar St-Elooi en op het andere prijkt ook niet Napoleon maar de nederlandse koning Willem 1. We praten even verder met hem terwijl we genieten van een aangeboden glaasje wijn of fruitsap.
In groep kuieren we door de winkelstraat naar het restaurant waar we het middagmaal nuttigen. We genieten van de warme soep, de kipfilet met groenten en kroketjes en de koffie met een frangipane, mattetaart of rijsttaart.
Het volgende agendapunt is het bezoek aan het stedelijk museum waar de groep wordt opgesplitst.
De terugreis wordt aangevat en we vertoeven nog steeds in een zonnige streek....De broodmaaltijd wordt genuttigd in de Palma, Roeselare.
En dan tevreden huiswaarts ...terwijl velen reeds denken aan de daguitstap van 2017.....

INFONAMIDDAG WEGCODE

Ongeveer 20 leden zijn ingegaan op de uitnodiging voor de infonamiddag rond de wegcode. Stipt om 14u00 wordt het startschot gegeven en wordt eerst en vooral eens ingegaan op de problematiek rond de gehandicaptenkaart...Wie de regelementering eens op het gemak wil doornemen, kan zonder probleem op bijgaande link klikken. Er staat dan wel een tekst van ongeveer 75 pagina's te wachten. Kies er dan maar de meest interessante pagina's uit.....
En toen begon de quiz waarbij moeilijke vragen de minder gemakkelijke opvolgden...Er werd in de haren gekrabt, gezucht, groen gelachen en bij elke verbetering per reeks van 10 vragen hoorden we toch ook, naast gezucht en geweeklaag, gelukzalige geluiden.....Dat wellicht niet iedereen alle vragen correct kon beantwoorden, speelt eigenlijk geen rol. Wat wel belangrijk was, was dat de lesgever, dhr Jos Declercq, per vraag dan de correcte info doorgaf.
Als iedereen iets kan onthouden van wat hij vergeten is, hebben we ons doel bereikt....

MOZAIEK

Ondanks het zomerse weer stonden onze snoezeltenten recht en lag de valies open om kinderen te verwennen met speelgoed.
De bedoeling van 'snoezelen' is rust geven aan iedereen die daar nood aan heeft. Kinderen met autisme, ADHD,...ouderen met dementie,...
Dit is gebaseerd op tastzin, geur, gehoor, zicht,...en elk deelnemer volgt zijn eigen intuïtie in het grijpen naar een voorwerp.
Heel wat mensen (met kinderen) stonden eens stil bij onze tentjes en het gebeurde dat moeders de zaal naast onze stand bezochten terwijl wij voor hun kids zorgden.
Na een aangename namiddag vol enthoesiaste kids, konden we tevreden naar 't Perron afzakken om iets te gaan eten en drinken en een optreden bij te wonen.
Dat er problemen waren om de (kleine) tentjes terug in de verpakking te krijgen, zal wel aan onze (on)handigheid te wijten zijn...

DANKFEEST ZWEMMEN

Op zaterdag 30 april organiseert het bestuur het jaarlijkse dankmoment naar aanleiding van het wekelijks zwemuurtje dat elke zaterdag wordt georganiseerd voor gehandicapten.
Zowel de redders, het personeel, de zwemdames als de vele vrijwillig(st)ers worden gedankt met een praline of een bloempje.
Dit 'dank-je-wel' wordt nog eens specifiek verwoord door onze voorzitter in aanwezigheid van Mevr. Cloet, schepen van Sociale zaken, en dhr. Dominique Dehaene, Schepen van Sport.
Er wordt dan nog een tijd gezellig nagepraat en genoten van de koffie en de koekskes....

MEIBEDEVAART 30 april

Omdat 1 mei op zondag valt, houden we onze jaarlijkse bedevaart op zaterdag 30 april. Er komen een vijftigtal leden naar de kapel van de Karmel. Marcel gaat ons voor in een sfeervolle misviering waarbij mooie teksten worden afgewisseld met zang en accordeonmuziek.
Na de mis trekken we naar café 'Rallye' op de Capucienestraat waar we gastvrij worden ontvangen en kunnen genieten van een drankje aangeboden door het bestuur.
Volgend jaar zal het doorgaan op MAANDAG 1 mei...

TONEELVOORSTELLING RICHTEN: 21 maart 2016

Een 20-tal leden heeft de beslissing genomen om de huiselijke sfeer te verlaten om naar een 2-uur durend toneelstuk te kijken. Het werd, zoals aangekondigd, een heel cynisch en bijna immoreel werk waarbij menselijke relatie zwaar op de proef werd gesteld door immorele mensen die er op uit waren andere onschuldige medemensen te kwetsen.
Het acteertalent werd gesmaakt en het bestuur van Richten heeft reeds toegezegd dat dit voor herhaling vatbaar is.
Wie weet wordt het volgend jaar een komisch stuk, maar daar moeten we nog wat geduld oefenen...

LENTEFEEST 20 maart 2016

Vanaf 10u sijpelen de leden binnen voor een dagje samen. Eerts wordt door Marcel de mis voorgegaan met palmwijding. Er is voor iedereen palm en er wordt gretig in de dozen getast. En dan is er de traditionele aperitief die door het bestuur wordt aangeboden. Zoals elk jaar wordt deze gretig gesmaakt.
Ondertussen wordt alles in gereedheid gebracht voor het aanschuiven bij de warme beenhesp, de lookpatatjes, de groentjes en de sauzen. Hoe het komt, weten we niet, ùaar we konden niemand vinden die niet voldoende had gegeten....
Zoals elk jaar werd er dan duchtig bijgepraat met elkaar over koetjes en kalfjes en allerlei andere zaken, waarbij iedereen genoot van de muziek die door de dj's zachtjes op de achtergrond werd gedraaid.
En toen kwam 'le moment suprême' in de vorm van een violist, Stijn Vandevoorde. Wellicht wist niemand, ook het bestuur niet, wat we konden verwachten van zijn optreden waarbij mooie muziek centraal stond. En alle verwachtingen werden volledig ingelost. We werden meegesleurd in de sferen van hemelse muziek waarbij meezingen en dansen een vorm van deel-nemen betekende. Er werd zelfs gesproken van 'de nieuwe André Rieu'.......
Koffie en taart werden gesmaakt en tenslotte kon iedereen tevreden, gelukkig en in hemelse sfeer naar huis terug en kon het uitkijken naar het volgende feest....

MELCO IEPER

Zoals afgesproken konden we zaterdag de thuismatch bijwonen van Melco. Tegenstander van dienst was Oostkamp.
Voor beide ploegen waren de punten broodnodig. Melco diende zich te verzekeren van een plaatsje in de play-offs en Oostkamp vecht met man en macht tegen de degradatie.
Het werd een vlotte overwinning voor de ieperse ploeg waarbij we, vooral tijdens de tweede helft, konden genieten van het basketspel.
Ook de dansmeisjes tijdens de onderbrekingen konden het talrijke publiek begeesteren....
De omroeper van dienst maakte het publiek duidelijk dat KVG Ieper aanwezig was.....waarvoor dank.

SPORTVERDIENSTE

Ons bestuur had een bericht gekregen dat wij genomineerd waren in de categorie 'Sportverdienste'.
Jaarlijks worden door de Ieperse Sportdienst de sportprijzen van het voorbije jaar uitgereikt. Dit geldt voor alle sporters die zich hebben onderscheiden door hun knappe prestaties, scherpe tijden, enz...
In het tweede deel worden de 'grote' prijzen uitgereikt.
Er waren 4 nominaties in de categorie 'sportverdienste' en, wat wij niet hadden verwacht, wij werden uitgeroepen, samen met nog iemand, tot
LAUREAAT SPORTVERDIENSTE 2015
Daarbij werd onze werking in verband met het zwemuurtje volledig en voor een volzet Perron volledig uit doeken gedaan.
Wij wensen iedereen te danken voor hun jarenlange (reeds 41 jaar) vrijwillige inzet voor het zwemuurtje voor gehandicapten.
In de eerste plaats danken wij de vele noodzakelijke mensen in het zwembad, de vele vrijwilligers zowel leden als bestuursleden voor hun inzet.
En we breiden onze dank uit ook naar de mensen van de 'eerste uren'.....
Wij ervaren deze trofee als een blijk van waardering en respect voor onze werking, waarvoor wij ten allen kant werden geprezen...

Kerstevocatie samen met Huize Zonnelied

Vanaf 14u00 beginnen de leden binnen te sijpelen in het RVT Huize Zonnelied en trekken ze richting kapel.
Na een kort welkomstwoord door Johan krijgen we bezinnende teksten rond advent en kerstmis. Daarbij vertaalt Marcel steeds de toestand uit het verleden met de situatie zoals we deze hedentendage kennen. Een lied versterkt de kerstsfeer.
Samen met een aantal bewoners trekken we dan richting cafetaria waar we worden vergast met pannenkoeken en koffie. En het werd een smakelijk geheel omkaderd met heel wat opgehaalde herinneringen en nieuwtjes...
Rond 16u30 trekt iedereen vol kerstvreugde huiswaarts.
We danken de directie en de medewerkers van Huize Zonnelied voor de ondersteuning die we ontvingen.

HERFSTFEEST 18 october

Vanaf 13u30 mochten we ongeveer 105 mensen ontvangen om het jaarlijks herfstfeest mee te vieren. Na een sfeervolle misviering, voorgegaan door Marcel, gaf onze voorzitter het welkomstwoord. Even bleven met onze gedachten bij de overleden leden. Jef maakte ook iedereen warm om, via het formulier, zo veel als mogelijk een emailadres door te geven. Dit zal het werk van onze bestuursleden makkelijker maken om de leden te bereiken. Onze leden komen uit de meest diverse uithoeken van de regio en de bereikbaarheid via telecommunicatie zal een stuk efficiënter verlopen.
Dit betekent evenwel niet dat de bestuursleden niet meer aan huis zullen komen...
En toen werd het tijd om te genieten van de warme stem van Marlijn die, samen met haar echtgenoot, de zaal vulde met meezingers.
Tijdens de pauze werden de pannenkoeken op tafel gezet en verse koffie geschonken. Eric en zijn ploeg waren reeds bezig vanaf 10 u om deze heerlijkheden op tafel te brengen.
En of er gesmuld werd....Menigeen vroeg een tweede portie aan en de enkele resterende pakjes werden heel snel aan de man gebracht.
Gezien iedereen de nodige vitaminen en mineralen binnen gekregen had, werd tijdens het tweede deel van het optreden heel wat gedanst...
Het werd een heel aangenaam feest vol leute, plezier en geneugten voor de smaakpapillen.
Uiteraard vertrok iedereen tevreden naar huis.

WANDEL- en BREUGHELDAG 2015

Het is weer voorbij, onze hoofdvogel van ons jaarprogramma.
Zeer vroeg waren de eerste wandelaars op post en ook zeer vroeg waren de eerste bestuursleden en vrijwilligers aanwezig om alles te helpen in goede banen te leiden. En er werd weer, zoals elk jaar, een prachtprestatie neer gezet door de veel helpende handen. Broodjes smeren, tomaten klaar maken, de controleposten gaan bevoorraden, boodschappen doen,...Er was zo veel te doen maar dat lukte, net zoals andere jaren.
Een mens zou gaan denken dat we ervaring beginnen krijgen.
En dan begint geleidelijk aan de grote drukte als de veel eters beginnen binnen sijpelen. We hebben het ongelofelijke aantal van 270 eters gekregen tijdens de middagdienst. Daardoor was het 's avonds een stuk kalmer maar even gezellig en leutig als anders. Ook tijdens de prijsuitreiking waren nog diverse groepen vertegenwoordigd om hun beker en medailles op te halen. Ook dit jaar konden we rekenen op de aanwezigheid van onze Schepen Dominique Dehaene en eregouverneur Paul Breyne. We zorgen er eerstdaags wel voor dat er een foto (of enkele) op de site verschijnt.

VIERUURTJE naar 't HOPPECRUYT

Na een ganse week zeer regelmatige regenbuien is op vrijdag 28 augustus dan toch de zon doorgebroken. En dat was net op tijd voor onze jaarlijks 4-uurtje.
Deze keer trokken we, samen met KVG-Poperinge, naar het landelijke Proven waar we een bezoek brachten aan 't Hoppecruyt. Met een publiek van 45 mensen had Benedikt een hele groep voor zich, maar iedereen was aandachtig genoeg tijdens de diverse haltes op hun bedrijf om veel over de hopteelt bij te leren.
Maar had zij geen goede 'assistent' bij zich?????
En als daar nog een hopjenever bij komt, dan voelt iedereen zich gelukkig en blijgezind. Zo blijgezind dat velen de poperingse liederen kon mee kwelen...
En als we eens zin hebben in een lekker glas bier dan kijken we na dit bezoek zeker uit naar dat bier waarin belgische hop is verwerkt.....
We weten zeker dat dit nog veel beter zal smaken dan voor dit bezoek..... Voor wie meer info wil over dit bedrijf, kijkt best eens naar de website.

FEESTEN IN HET PARK

Op zondag 28 juni halen wij alles uit de kast voor een gezellige familienamiddag in het piekfijn uitgedoste kasteelpark van De Lovie!
Het is een groot feest voor onze bewoners, maar tegelijk willen we heel graag onze werking naar de ruime samenleving kenbaar maken. Daarom nodigen wij ook graag jou uit en sturen je de infofolder in bijlage.
Vanaf 12u én vanaf 13u kun je aanschuiven voor een lekkere kip aan het spit of koude schotel met frietjes (15 euro volwassenen, kinderen 7,5 euro). Inschrijven -voor 19 juni- kan telefonisch op het nr. 057 30 99 94 of via mail naar restaurant@delovie.be.
Een aantal nieuwe elementen op het programma zorgen voor een leuke afwisseling. Jonge speurneuzen zullen veel plezier beleven aan nieuwe zoektocht op het domein. Heb je meer interesse in de historiek van kasteeldomeinen, dan kun je aansluiten voor een gegidste combinatiewandeling tussen De Lovie en ‘t Couthof. Aan spektakel ook geen gebrek want drones en telegeleide vliegtuigjes zullen je om de oren vliegen! Nog op het programma: open huizen, het PAK, smulplein, straattheater, kinderanimatie (thema katten en muizen) en live-optredens van o.a. Il Sogno, The Panhandlers, Lunacustic, Ritchie en Ronny, Combo en talent van eigen bodem.
De opbrengst van Feesten in het Park gaat integraal naar een nieuw woonproject Laubia, een warme en veilige thuis voor wie psychisch heel kwetsbaar is. Kun je niet aanwezig zijn maar wil je ook een steentje bijdragen? Overschrijven kan op rekeningnummer BE51 4673 3521 0162 met vermelding “Laubia”. Wij danken je van harte. De Lovie is gemachtigd door het Ministerie van Financiën om fiscale attesten uit te schrijven.

JUBILEUM 31 MEI 2015

Ondanks alle voorspellingen was het weer niet wat we gehoopt hadden. Maar we hebben het ons niet aangetrokken.
Van het eerste moment van de feestdag zagen we niets dan blijde gezichten. Toen de mensen de ieperse kathedraal binnen kwamen, werden ze reeds vergast op enkele sfeervolle liederen gebracht door het Koninklijk St-Niklaasmannenkoor onder leiding van dhr Bastijn Steelandt. Processiegewijs begon de mis en sfeervolle teksten werden afgewisseld door liederen van de gregoriaanse paasmis, door sfeervolle trompetmuziek, gebracht door dhr. Henk Vanhoorne. Iedereen was vol lof over de mis.
Na deze dienst werd iedereen uitgenodigd om het bestuur te volgen naar het Museumcafé van het In Flanders Field Museum. We konden rekenen op een eigen afgebakende ruimte voor onze academische zitting en bezoekers werd zelf gevraagd om niet via de trap het museum zelf te verlaten.
Tijdens de zitting hebben de diverse sprekers ons duiding gegeven over KVG, over Ieper en het gehandicaptenbeleid, over KVG en het lidgeld, maar het toppunt van de zitting was de uiteenzetting van Stefaan Lazoore over onze geschiedenis. Hoe is KVG-Ieper ontstaan en gegroeid?
En toen was het tijd om een aantal mensen in de bloemetjes te zetten: de bestuursleden, de partners, de zwemdames, de trompettist, Carlo.
En toen was het tijd om de receptie te starten met drank en vele, lekkere hapjes aangebracht door 'Uitzend GASTRONOMIE'. Zij hebben bijgedragen om van deze receptie een aangename festiviteit te maken.
Uit de vele reacties die we kregen, konden we terugblikken op een geslaagd jubileumfeest.
En toen waren ook de bestuursleden tevreden over deze feestdag....

AANGEPAST ELEKTRISCH DUOFIETSEN IN DE ANTWERPSE KEMPEN

Op het secretariaat kwam een mail binnen met volgende informatie:
Mensen die door fysieke beperkingen of ziekte de fiets noodgedwongen moeten laten staan, kunnen nu toch genieten van uitgebreide fietstochten in het Kempense landschap. Want de krachtige elektrische trapondersteuning van de duofietsen maakt het fietsen een stuk makkelijker voor begeleider én bijrijder.
Vakantiecentrum Zorgverblijf Hooidonk pakt in samenwerking met Pasar Zandhoven dit jaar opnieuw uit met elektrische duofietsen op het fietsknooppuntennetwerken van Provincie Antwerpen.
Nieuw zijn 3 kortere routes die nu zijn toegevoegd aan de reeds bestaande langere trajecten. Dat maakt dat je nu kunt kiezen uit in totaal 6 trajecten, met afstanden variërend tussen 11 km en 41 km. En desgewenst neem je nu rollator of een gewone rolstoel mee achteraan op de duo-fiets, voor wat extra mobiliteit onderweg!
Je boekt het fietsarrangement, met 1 overnachting, huur van duo-fiets, pechbijstand, routebeschrijving met horeca en bezienswaardigheden onderweg, pakket streekproducten, avondmaal en ontbijtbuffet nu voor 75 euro pp. Let wel: arrangement enkel te boeken op weekdagen.
Tijdig reserveren is wel belangrijk.
Meer info, klik maar op bijgaande link of zend een mail.

BELEVINGSNAMIDDAG VOOR PERSONEN MET BEPERKING

Op woensdag 3 juni komen mensen met een beperking vanuit diverse voorzieningen in West-Vlaanderen naar Ieper.
Het programma bestaat uit een viering in de St-Jacobskerk, verschillende workshops in het college om dan te eindigen met de Last Post.
Iedereen is uitgenodigd voor de startviering om 15u30 in de kerk. Deze viering wordt voorbereid door de mensen van de Arkgemeenschap van Moerkerke/Brugge.

KATTENSTOET 2015

Al wie dacht dat we het weder niet zouden mee hebben, is bedrogen uitgekomen. We hadden mooi weer. Niet TE warm, maar heerlijk toeschouwers- en deelnemersweer.
Met enkele mensen van het bestuur waren we vanaf ongeveer 13u op post, zowel aan het station als op de Grote Markt.
We voelden ons goed geruggesteund door de mensen van stad, door de mensen van trajectbewaking en door de technische diensten.
Met de toeschouwers die in de aangeduide zones mochten plaats nemen waren er helemaal geen problemen. Iedereen volgde stipt onze raadgevingen na zodat iedereen de ganse stoet makkelijk kon volgen. En of er genoten werd.....Op naar 2018 voor de 45° Kattenstoet.

1-MEI BEDEVAART

Zoals de tradtie het wil trokken we met ongeveer 60 leden op bedevaart naar de Karmel. Marcel ging ons voor in een ingetogen en sfeervolle gebedsdienst ter ere van Maria. Ook de mooie accordeonklanken gaven een diepere dimensie aan het geheel.
Zoals de traditie het wil, trokken we dan met zijn allen naar de café 'Rallye' waar we konden genieten van een consumptie, aangeboden door het Bestuur.
Misschien klinkt het vreemd, maar het was ook een stemmige en ingetogen bijeenkomst, al was de stilte helemaal niet zo diep als in de Karmel. Volgend jaar zullen we weer van de partij zijn in de Karmel...

WANDELENDE SYMPATHISANTEN

Er zijn mensen die wekelijks de wandelschoenen aantrekken om voor ons op stap gaan en zo onze vereniging KVG-IEPER helpen tonen aan andere wandelaars. Ze noemen zich de WANDELENDE TAKKEN. Al zal de naam op zich geen allusie zijn op hun activiteiten....
Onlangs namen ze deel aan de Stekseltocht in Moorsele. Ze wandelden 24 km in 4u20'....en dat is meer dsn wij van kunnen dromen, laat staan uitvoeren...
Tussen haakjes, wat is een 'steksel'? Het schijnt een soort lijm te zijn waarmee vroeger vlasdraden aan elkaar werden gezet. Aan de inschrijvingstafel van de betreffende c wandeltocht ontmoetten ze mensen van Nooit Moe Boezinge en deze wandelaars meldden dat er soms andere KVG'ers zich inschrijven om op pad te gaan.
Het zijn wel geen leden van de 'Wandelende Takken', maar elke wandelaar is natuurlijk welkom....Wie kent deze wandelaars??

LENTEFEEST 29 maart 2015

Rond 10u30 begon de plechtige mis met palmviering. Marcel had er weer een stemmige mis van gemaakt die door iedereen werd gesmaakt. De palm en de kaartjes werden vlot rondgedeeld en door velen naar huis meegenomen.
Zoals elk jaar bood het bestuur aan iedereen een aperitief aan. Eric had weer het onderste uit de kan gehaald en iedereen proefde dat het heel goed was en naar meer smaakte.
Ondertussen vulden heerlijke geuren de zaal en, voor hen die geen aperitiefke lustten, was de aangename geur van de warme beenhesp en de lookaardappelen voor hen een even goede smaakmaker. Na de maaltijd was er ruim de tijd voorzien om met de tafelgenoten rustig te babbelen.
Het ontspannende deel werd verzorgd door de zangeres Carmen Deslee, die ons aangenaam bezig hield met haar liedjescarrousel. Vele liedjes werden meegezongen en enthoesiast meegevierd door handengeklap en vingergeknip....
In de pauze werd iedereen getrakteerd met verse koffie en een stukje heerlijke appelcake. En het zou KVG-Ieper niet zijn als er niet plots een paashaas te voorschijn kwam met voor iedereen een zakje lekkere chocolade figuren.
Het werd, ondanks de vele aanwezigen, bijna muisstil in de zaal. Na het tweede deel van het optreden ging iedereen tevreden en glimlachend naar huis. Weer een geslaagd familiefeest van KVG-Ieper

MELCO A - ANTWERP GIANTS B

Op 21 maart waren we aanwezig om de ieperse basketploeg aan te moedigen tijdens hun match tegen de antwerpse spelers. Het werd een match vol spanning, met veel sfeer en wisselende kansen. We zagen prachtpunten, intensief basket en uiteindelijk won Melco de match.
De bonnetjes voor de drankjes werden achteraf gretig gebruikt en er werd ferm nagebabbeld over de wedstrijd.
We danken het bestuur van Melco Ieper voor de kans die we kregen om dit te mogen organiseren en we waarderen hun inspanningen om ook gehandicapten te laten genieten van de mooie basketsport.

INFONAMIDDAG ROND VOEDING

Tijdens de uiteenzetting kregen we een duidelijk overzicht over aangepaste voeding. Voeg dan daar nog heel wat tips bij en bovendien nog een proevertje, dan weet je dat deze namiddag niet tegengevallen is...
En wie het nog eens op 't gemakske wil nakijken, klikt maar op de link (met dank aan Kimberley en Liesbeth)...

KERSTEVOCATIE

Tegen 14u was het koor van 'Te Goare' in de kathedraal alle stemmen en instrumenten aan het warm spelen. Als verwelkoming kon dit wel tellen om meteen in de sfeer te komen.
En Marcel leidde een stemmige kerstviering in sfeervolle banen. Veel kerstliederen werden beluisterd en meegezongen en tussenin konden we luisteren naar aangepaste teksten.

Meteen daarna trokken we naar de chalet op de Grote Markt waar we voor 3,5 euro konden genieten van een warme suikerwafel of pannenkoek.
We konden kiezen tussen koffie, warme chocomelk, glühwein, een vlaams pintje, enz....
En ondertussen werd er ferm nagepraat over de evocatie en over andere koetjes en kalfjes...
Daarna trok iedereen vol (kerst)warmte en gezelligheid huiswaarts.

INFO-AVOND ROND BESCHERMINGSMAATREGELEN

Op woensdagavond 5 november werd een deel van de ieperse bibliotheek herschikt tot een ongewone vergaderruimte. Voor wie gewend is om rond te kuieren tussen de vele boeken, tijdschriften, cd's en dvd's en dies meer, was het een vreemd zicht om een zestigtal stoelen te zien staan, een scherm, ...
KVG-Ieper had, in samenwerking met Gezin en Handicap, deze avond op punt gezet om alle mensen die nood hadden aan informatie in verband met de nieuwe wetgeving rond beschermingsmaatregelen, deze aan te bieden. Daarvoor hebben zij kunnen rekenen op de kennis van dhr. Luc Coutry, die een van de bezielers van deze wetgeving genoemd mag worden.
Na de interessante en vlot lopende uiteenzetting, kon iedereen zijn keel spoelen met een glas rode of witte wijn en fruitsap. Deze consommaties werden aangeboden door de Ieperse Bibliotheek. Een gebaar dat heel erg gesmaakt werd en waarvoor we de mensen van de bib van harte danken.
Na de pauze was er de tijd om vragen af te vuren waardoor heel wat mensen nog meer en gerichtere info bekwamen.
Rond 22u15 konden de deelnemers met ingeloste verwachtingen weer huiswaarts.

Voor wie een en ander nog eens wil doornemen of iets wil herbekijken, kan eens hier klikken...

HERFSTFEEST

Van 's morgens vroeg waren de bestuursleden aanwezig om de zaal klaar te maken voor ons herfstfeest. De ploeg bakkers begon aan zijn niet makkelijke taak om de vele honderden pannenkoeken te bakken. We hoorden Eric spreken over deeg op basis van 15 kg bloem.....
Ook de mensen van het optreden, Trio Vier'n, kwamen hun installatie op poten te zetten en te testen om er, na de mis, meteen te kunnen invliegen.
Om 14 u nam onze voorzitter het woord en gaf informatie over alles wat onze vereniging aanbelangt. Marcel ging ons dan voor in de mis die door veel van de leden werd gevolgd.
En als we kunnen spreken van ontspanning en leute, dan mogen we heel duidelijk stellen dat de mensen van Trio Vier'n daar voor de volle 100 % zijn in geslaagd.
Als we binnen een paar jaar nog zullen spreken van dit geslaagd feest, dan zullen zij daar voor een heel stuk voor verantwoordelijk zijn...
En ondertussen kwam de geur van vers gebakken pannekoeken en verse koffie onze reukorganen prikkelen en tijdens de pauze was het heel stil op vocaal vlak, maar was het geluid van tikkend bestek des te duidelijk.... En de bestuursleden waren heel tevreden want het enige wat zij hoorden was 'ewel, het was een leuk feest'.....
EN DAARVOOR DOEN ZIJ HET !!!

BEZOEK AAN DE STUDIO'S VAN FOCUS-WTV

Op vrijdag 3 oktober zijn we met carpooling naar Roeselare gereden om een bezoek te brengen aan de studio's van Focus-WTV. Wie keek nog nooit naar de regionale nieuwsuitzendingen van de provincie? Wie heeft nog nooit eens de weekeindreportages gezien? En wie hoorde nog nooit de sportieve verslaggeving op zondagavond?

We waren met een veertigtal mensen op tijd aanwezig aan de ingang van het gebouw en stipt opt tijd verscheen Hannelore, een van onze gidsen, bij onze groep.
Snel de (te) grote groep in twee gesplitst en dan begon de rondleiding. De tweede groep werd geleid door Ann-Sofie, een der nieuwslezeressen...

Het werd een zeer aangename en leerrijke uiteenzetting over de dagdagelijkse werking van een nieuwsstudio en al zijn medewerkers. Hoe wordt het nieuws verspreid over de uitzending? Zijn er belangrijke zaken gebeurd? (zoals net voor ons bezoek de brand in de school te Roeselare)..Waar worden reporters al dan niet met een cameraman naar toe gestuurd?
Als we dan nog een kijkje kunnen nemen in de opnamestudio voor het nieuws, voelen we ons in het middelpunt van West-Vlaanderen...Enkelen onder ons nemen zelfs plaats achter de 'micro' en doen een poging om het nieuws te lezen en tegelijkertijd de 'auto-cue' te bedienen.....
Het werd voor iedereen een interessante ervaring waardoor wij, vanaf nu, het nieuws met heel andere ogen zullen bekijken....

Na de uiteenzetting zagen we voldoende plaats op de terras van het nabijgelegen hotel waar we onszelf trakteerden op een drankje. Tot onze grote verbazing en aangename verrassing, werden we door het personeel getrakteerd op een glaasje met een stukje javanais en crème anglaise. Dit werd ons gratis aangeboden gezien het de dag was van de officiële opening van het Mercure Hotel...En geloof het maar gerust dat het heerlijk smaakte in het zonnetje....

VERSLAG WANDEL- EN BREUGHELDAG KVG – GEWEST IEPER op 20/09/2014

Van 7 u ’s morgens staan de vele wandelaars klaar om aan hun wandeling te beginnen. Al zijn er ook mensen die reeds de korte afstand hebben afgewandeld, kwestie van de spieren warm te ‘lopen’…
En dan begint de toestroom van sportievelingen. Eerst de doorgewinterde stappers die de eer van verschillende wandelclubs hoog houden en elkaar de nodige moed en wandelkracht proberen in te praten. Al vragen wij ons wel af in hoeverre dat nog nodig is…..

Een kopje koffie, het invullen van de inschrijvingskaart en hopla…ze zijn op weg om de ieperse omgeving te gaan bewonderen. De korte tocht van 6 km is gewoon een wandeling rond de stad: de vestingen, langs de Menenpoort, en via het begin van de Komensevaart terug tot aan het startpunt. Een rustpost was ingericht in de Kersekorf.

De grotere afstand, de 10 km, deed er dan nog een lus bij langsheen het Studentenpad naar de Omloopstraat om zo weer terug naar de start te gaan.

Vanaf 16 km ging het richting Voormezele en, via de rustpost in Voormezele zelf, bereikten deze moedigen de startplaats na 20 of 28 km…..
In totaal een 370 wandelaars hebben hun wandelschoenen aangetrokken en ze kwamen uit 61 clubs waarbij enkele clubs uit Noord Frankrijk aanwezig waren, alsook een groepje Britten….

En voor wie het nog ziet zitten, er waren een aantal mensen die de 28 km lopend hebben afgelegd en er zelfs een tweetal km bijgedaan hebben om aan 30 te komen….

Ondertussen werd in de zaal Familiekring alles in het werk gesteld om de vele hongerigen van dienst te kunnen zijn. Reeds vanaf 7 uur werden de vele broodjes belegd met kaas, hesp of gehakt. In de keuken heerste een drukte van jewelste.
En ook vroeg in de morgen begon een andere ploeg vrijwlligers met de bereiding van de vele breughelschotels. Ongeveer 350 borden moesten worden klaar gemaakt, want zo veel eters werden verwacht ofwel rond de middag ofwel in de avonduren.

De alom geprezen aperitief werd vol goesting besteld en gedronken en wat kan je verwachten als een zaal vol hongerige mensen aan de schotel begint?
De toog werd overspoeld door de mensen van de bediening die met gezwinde spoed de dranken naar de dorstige kelen bracht….

Rond 16 u worden dan de diverse bekers en medailles uitgereikt.
Eerst aan de ‘professionele’ wandelclubs waarbij als uitschieters De Heuvellandstappers, Nooit Moe Boezinge en WSV Wervik naar voor konden komen om uit handen van Eerste Schepen Verschoore, onze voorzitter, en Schepen Dominique Dehaene hun beker in ontvangst te nemen.
Dan is er nog de uitreiking van de bekers voor de mensen met een handicap. Daarbij konden wij een aandenken van de Stad Ieper uitreiken aan KVG-Poperinge met 11 wandelaars. Een aandenken was er ook voor Mid+, die met 6 leden de 10 km zijn komen afwandelen. Ook bij hen smaakte de Breughelschotel des te meer… De derde beker werd uitgereikt aan Begeleid Wonen Roeselare die ook, zoals veel jaren reeds, met een groep aanwezig waren om zowel te wandelen als te breughelen….

Na de breughelgroep van ’s avonds was het tijd om de zaal op te kuisen en heel netjes achter te laten voor de volgende groep die er een activiteit wil organiseren…

Deze dag kunnen wij echter niet organiseren zonder de hulp van veel mensen die belangeloos hun dag bij ons hebben door gebracht. Zo hadden wij mensen op de twee controleposten, aan de inschrijvingstafel, aan de computer om de aantallen bij te houden, in de keuken om alles te wassen en klaar te maken, in de zaal waar alle breughelschotels werden voorbereid, aan de mensen die de ganse dag getapt en geschonken hebben, aan de mensen die de vele eters bediend hebben van spijs en drank.
En hou er dan nog rekening mee dat alle wandelwegen moeten bewegwijzerd worden, dat deze wegen dan nog eens worden gecontroleerd VOOR de wandeldag, (want wie kan garanderen dat niemand eens een pijl wegneemt of eens de richting draait...) en dat alle pijlen zo snel mogelijk dienen verwijderd te worden NA de wandeldag....

Ook een welgemeende dank-je-wel aan het stadsbestuur voor de mogelijkheid deze dag te kunnen organiseren, voor de aanwezige steun van dhr. Ere-gouverneur Pol Breyne, en de schepenen Jef Verschoore, Dominique Dehaene en Marieke Cloet.

WEST-VLAAMS BUREAU VOOR GELIJKE KANSEN EN TOEGANKELIJKHEID

In iedere provincie opereert een technisch adviesbureau voor toegankelijkheid, waarbinnen architecten - gespecialiseerd in de toegankelijkheidsmaterie - actief zijn. De rol van deze adviesbureaus ligt op het vlak van het uitvoeren van toegankelijkheidsanalyses. De coördinatie van de verschillende bureaus werd toevertrouwd aan het Vlaams Expertisecentrum, Enter vzw.

In West-Vlaanderen is Westkans het erkend adviesbureau. Westkans vzw werd opgericht op 10 oktober 2001. De provincie West-Vlaanderen nam het initiatief om de krachten te bundelen van organisaties die werken rond de thema’s gelijke kansen en toegankelijkheid.
De dienst Welzijn bracht dit netwerk van organisaties samen. Hun ervaring en deskundigheid in het werkveld vormde de basis van het West-Vlaams adviesbureau voor gelijke kansen en toegankelijkheid.

Vorige week stelde Westkans twee nieuwe projecten voor:

  • - AccesSEAble, een app met beter toegankelijke restaurants en cafés aan de Kust
  • - Ticket naar de zee, routekaartjes met toegankelijke routes van de Kusttram naar het strand

VERBLIJF IN MIDDELPUNT

We kregen van enkele leden een tip voor een aangenaam verblijf in een hotel aan de kust, volledig aangepast aan rolstoelpatienten.

MIDDELPUNT is een vakantieverblijf voor een zorgeloze vakantie met zorg.
Als gast met een beperking en/of een (hoge) zorgvraag kan je volop genieten van een ontspannend en aangenaam verblijf aan de kust in de bruisende badstad Middelkerke.
Het comfort, de sfeer en de accommodatie van een hotel combineren we hier met de faciliteiten en de volledige toegankelijkheid van een zorgverblijf.
Heb je een zorgvraag, dan zoeken wij met het zorgteam naar de gepaste oplossing!

We verwelkomen je graag, samen met familie, mantelzorger of in groep, in onze 44 aangepaste kamers.
De keukenploeg legt je culinair in de watten, rekening houdend met jouw wensen.
Het team van Middelpunt staat voor je klaar om van jouw vakantie een onvergetelijke ervaring te maken!

MIDDELPUNT is een toeristisch tewerkstellingsproject van Mariasteen vzw

Voor wie meer informatie wil bekomen of voor wie eens de site wil bezoeken van Middelpunt, geven we hier alvast de link...

TOEGANKELIJKE KUST

Voor wie zin heeft om een aangename dag door te brengen aan onze kust, zijn er heel wat mogelijkheden voor mensen met een beperking. Er zijn heel wat toegankelijke plaatsen waar iedereen eens een dagje kan doorbrengen in een andere omgeving. Het enige wat niemand kan garanderen is mooi weer.
Maar met optimisme zijn we al een heel stuk verder.

Al wie interesse heeft in een dagje zee, kijkt vooraf best eens op de site van onze kust en ....voila, een link er naar toe...Op deze site vind je een link naar een publicatie 'De Kust voor iedereen'. Daarin staan heel wat leuke tips en adressen...

En als er nog mensen zijn die naar de kust willen gaan en nog een of andere attractie willen bezoeken, dan raden we aan om eens te koekeloeren
naar de brochure 'JE BELEEFT HET AAN ZEE' of klik maar op bijgaande link

Veel zonnig plezier...!

DAGUITSTAP

Zaterdag 5 juli was de grote dag voor onze dagtrip. Rond 8u30 was iedereen aanwezig op de startplaats. Gezien de drukte rond de start van de vijfde rit in de Ronde van Frankrijk, moesten we noodgedwongen uitwijken met de wagens naar de parkings van het commerciële centrum wat ook voor wat wrevel zorgde bij de mensen van nabijgelegen warenhuizen....

De eerste halte was voorzien in de paardenmelkerij te Koekelare. Na de koffie en de cake kregen we heel wat gezonde informatie over de paardenmelk. En er werd (met wat aarzelen) geproefd van de melk. En we konden stellen dat deze zowel in natuurlijke staat, of als likeurtje zeker te lusten valt. Als je wat meer info wil lezen, kijk je maar gerust op de bijgaande link.

En dan richting Oostende voor ons middagmaal. Onderweg is er het (korte) oponthoud omwille van een technisch probleem met een van de bussen, maar we geraken voltallig en tesamen in Oostende. Na het middagmaal trekt iedereen in de centrumstraten. We vinden leden terug op het staketsel in de wind, in de centrumstraten om te winkelen en de mannen om te dragen of op een terraske...

Op tijd rijden we richting Diksmuide, reeds met de gedachten bij de match der belgen. Er volgt als verrassing nog een korte wandeling waar we op de Vismarkt van Diksmuide kunnen genieten van een stukje brood met wat kaas 'Keiems Bloempje' en een proevertje van het plaatselijke bier 'Paepegaey'. Heerlijk.

Na de broodmaaltijd in restaurant St-Jan aan de Ijzer, rijden we tevreden en een beetje moe naar huis en laten het verlies van de belgen in Brazilie eigenlijk niet echt aan ons hart komen na deze heerlijke dag.

VERNIEUWDE WEBSITE

Deze website werd volledig vernieuwd volgens de principes van Dreamweaver CS6.

Tijdens 16 avondlessen heeft dhr. Kurt Wybo van CVO op vakkundige manier mij begeleid om deze website aangenamer te maken. De kleuren zijn minder fel en ook de navigatie is nu te vinden op een en hetzelfde scherm via openklapbare menu's.

We danken van harte Kurt voor de aangename samenwerking tijdens de vele avonden...

BEDEVAART 1 mei 2014

Met ongeveer 60 mensen waren wij op 1 mei present tegen 9u30 in de kapel van de Zusters Karmelietessen van de Frezenberg, volgens jaarlijkse traditie. Wegens ziekte kon onze accordeonist onze bedevaart niet opluisteren met stemmige muziek, maar Marcel had gezorgd voor een aantal stemmige cd's waarbij het lied van Willem Vermandere heel indringend weerklonk in de volle kapel. We hebben deel genomen aan een stemmige dienst waarbij vooral werd nagedacht over de vrede en, gezien de recente verwikkelingen in de wereld, is dit geen overbodige luxe.

Na het religieuze zijn we, ook traditiegetrouw, afgezakt naar de Rallye in de Capucienestraat, waar we door het bestuur werden getrakteerd op een gratis consommatie. Gezien het mooie weer namen heel wat mensen plaats op de terras in de tuin. En we kunnen jullie verzekeren dat er genoten en gebabbeld werd.....

FAMILIEDAG PLANCKENDAEL

Op 26 april 2014 zijn we, samen met KVG-Poperinge, naar Planckendael gereden. KVG-Vlaanderen organiseerde een familiedag en er kwamen ongeveer 1900 leden en sympathisanten er op af. Met 2 volle bussen reden we vanuit onze Westhoek welgezind naar het dierenpark. En vooral, we hadden heel mooi weer voorzien...

En het werd voor iedereen een zalige dag vol dierenplezier. Wie wandelde niet tussen de pinguins? Wie genoot niet van de exotische vogels? Wie heeft er niet op een terraske gebruik gemaakt van de bonnetjes voor een hapje of een drankje? En als afsluiter konden we nog genieten van een optreden van Sam Gooris. Het was leuk op te zien hoe de festivalgangers genoten van zijn optreden...

LENTEFEEST 2014

Op Palmzondag, dit jaar 13 april, hielden we naar jaarlijkse gewoonte ons lentefeest. Het bestuur en enkele vrijwilligers, waren net op tijd klaar met de zaal toen de eerste gasten de ruimte betraden. Om 10u30 begon Marcel met de stemmige mis met palmwijding.

Na de viering kon iedereen genieten van de aperitief, aangeboden door het bestuur. Ondertussen begon de traiteur alles klaar te zetten om een vlotte bediening te verzekeren van de vele eters. De warme beenhesp met de vele warme groentjes en lookaardappelen viel bij iedereen in de smaak. En onder de deskundige leiding van de zaalmeester Daniel verliep het hele gebeuren heel vlot.

En, vooraleer het showgedeelte opstartte, was er voldoende tijd om gezellig met elkaar te babbelen en dit werd gedaan dat het een lieve lust was. Het a-capellagroepje uit Veurne 'Goed Gestemd' zorgde voor een mooi geheel van oudere liederen en menig aanwezige zong naar eigen godsvrucht en vermogen de deuntjes mee.

En natuurlijk mogen we de koffie met de heerlijke taart niet vergeten. Onze jarenlange trouwe sponsor, Bakkerij ROYAL, zorgde weer voor een heerlijk stukje taart voor iedereen.

En, alsof het nog niet genoeg was, verschenen de vertegenwoordigers van de paashaas met voor iedereen nog een zakje chocolade...

En toen was een gezellige dag voorbij en kon iedereen weer beginnen dromen van de volgende bijeenkomst...

SFEER TIJDENS FEESTEN

Ondanks de regelmatige feestjes die we organiseren, neemt het aantal aanwezigen niet af, integendeel...We kunnen nog altijd een paar tafels bij plaatsen, maar we zitten (bijna) aan de grens van de mogelijkheden.

Wij proberen steeds iedereen te laten meegenieten en hanteren zo veel mogelijk zeer democratische prijzen. En als we eens niet uit de kosten geraken, dan kijken de bestuursleden heel verlegen naar onze penningmeester, die dan het verschil bijlegt.

Voor ons is de familiale sfeer zeer belangrijk. De leden komen ook heel graag om wat bij te babbelen en om de anderen eens terug te zien. De eerste aanwezigen melden zich reeds een uurtje voor het begin aan om zeker niets of niemand te missen. En meestal is er wel iemand aan de bar om de eerste dorst te helpen lessen.

En als we tijdens het herfstfeest pannenkoeken aanbieden, dan gaan wij er prat op om deze VERS te maken...Om dit te kunnen realiseren voor de hele groep, begint Eric en zijn groep reeds voor de middag met de voorbereiding en het bakken ervan.

PIJLEN WANDELTOCHT

Wellicht hebben veel mensen opgemerkt tijdens de wandeltocht 2013 dat alle pijlen, die het parcours aanduiden, vernieuwd werden. De gele houten pijlen werden vervangen door witte kunststofpijlen.

Wat weinig mensen weten is dat we deze pijlen GRATIS hebben verkregen via een match die werd afgesloten tijdens de ieperse Beursvloer tussen KVG-Ieper en CERVO-GO Ieper. Ze hadden zich bereid verklaard om alle pijlen te vervangen door de nieuwe versie. Als tegenprestatie mocht hun embleem voorkomen op de pijlen en staan ze op onze website vermeld bij de links en staat het logo ook op de onderlegbladen.

KERSTEVOCATIE 2013

Op 19 december 2013 hielden we voor de tweede maal een kerstevocatie.

We konden in de St-Maartenskathedraal kennis maken met Berenice Bogaert die ons haar visie gaf op het kerstgebeuren aan de hand van door haar gemaakte beelden met wilgentenen. Enkele kerstliederen brachten iedereen in een stemmige kerstsfeer.

Daarna trokken we naar de kerstmarkt op de ieperse Grote Markt. In de chalet konden we genieten van warme drank (glühwein, koffie, thee) of een andere drank samen met een wafel of pannenkoek.

We ondervonden bij de uitbater, dhr. Peter Degroote, en zijn personeel een grote hulpvaardigheid om iedereen een goede plaats aan te bieden in de chalet. Zelfs de rolstoelen konden zonder problemen, via het hellend vlak, naar binnen rijden.

Hierbij onze oprechte dank aan Peter en zijn mensen voor deze aangename manier van samenwerken en wellicht tot volgend jaar...